Kanot  

Kanotister i Florida

Thursday 3 March 2012 · Kanot · av Willy Berggren

Jula Stensils och Daniel Hemselius, båda Sport Campus Sweden-idrottare skickar en hälsning från sitt långa tuffa träningsläger i Florida.
Här kommer en rapport:

Vårläger
Jag vet inte hur traditionen ser ut i andra sporter men inom kanot är det vårlägret som är lägret som gäller. Under vintern har man inte kunnat träna i vårat rätta element, vattnet. När det blir dags för vårlägret blir det alltså dags att börja paddla på riktigt. Alla som tävlingspaddlar har eller kommer troligtvis att åka på ett vårläger. När man är yngre innebär det oftast bara att man åker söderut i Sverige, mot till exempel Malmökanal där isen ofta lossnar först, eller så kanske man åker till Oskarshamn och paddlar vid kärnkraftverket där de släpper ut varmvatten. När man blir något äldre åker de flesta till Danmark och med tiden söker sig lägerorterna längre ut i södra Europa via Polen, Frankrike, Ungern till Spanien och Portugal.

I år och de senaste två åren har jag och Julia haft vårat vårläger med landslaget i Florida. Här bor vi och tränar på en gammal tennisresort som ligger i Indian Harbour Beach, cirka en timmes bilfärd öster om Orlando. Denna anspråkslösa kuststad har blivit världens mest populära lägerort för kanotister. För närvarande är det runt 200 kanotister här från ett tiotal länder och jag kan räkna till åtminstone 10 världsmästerskaps- och OS-medaljörer. Vi bor i lägenheter som ligger 100 meter i från vattnet, har en 8 km lång ö att springa på och en 5 minuters cykeltur till gymmet. Träningsförhållandena är alltså optimala. De flesta dagar här består av 3 träningspass. Paddling kl. 8, löpning eller gym kl. 11 och paddling igen kl. 16. Däremellan äts, sovs, solas, badas, pluggas och slappas det.

När jag skriver detta har halva lägret passerat och det är “bara” 4 veckor kvar tills vi måste åka hem till Sverige. Det känns både bra och dåligt, livet här är extremt enkelt men samtidigt skulle man antagligen tröttna om det alltid var såhär.
Den 12 april promenerar vi på svensk mark igen och det är då runt 3 veckor kvar tills vi får reda på om årets vårläger givit de resultat som vi önskat, när första tävling för säsongen går av stapeln i Jönköping.

Vi hörs
Daniel och Julia

  • Google+

Sport Campus Swedens partners

Sponsorer